Alkoholismi
Julkaistu:
10. helmikuuta 2025
|
Muokattu viimeksi:
17. maaliskuuta 2025
Alkoholiriippuvuus, tutummin alkoholismi, vaikuttaa elämään kokonaisvaltaisesti. Riippuvuus kehittyy usein huomaamatta, mutta ajan myötä heikentää fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia ja syö sekä ihmissuhteita että työkykyä. Alkoholismista on kuitenkin mahdollista toipua oikeanlaisella tuella.
Mitä on alkoholismia?
Alkoholin ongelmakäyttöä voi esiintyä myös ilman varsinaista riippuvuutta. Alkoholismista puhutaan, kun alkoholin käyttö ei ole hallinnanvaraista ja juominen vaikuttaa useaan elämän eri osa-alueeseen. Alkoholismin oireisiin kuuluvat muun muassa:
Hallitsematon tarve juoda: tarve juoda päivittäin seuraamuksista huolimatta.
Säätelykyvyn menettäminen: alkoholinkäyttöä on mahdotonta säädellä tai lopettaa.
Fyysiset vieroitusoireet: vapina, ahdistus, hikoilu ja unettomuus juomisen jälkeen.
Vakavat arkielämän seuraamukset: työpaikan menettäminen, sosiaalisten suhteiden rappeutuminen sekä yleiset terveysongelmat ovat yleisiä seuraamuksia.
Kuinka usein käytät alkoholia?
Add paragraph text. Click “Edit Text” to update the font, size and more. To change and reuse text themes, go to Site Styles.
Alkoholiriippuvuus vai ongelmakäyttö?
Alkoholin ongelmakäyttö ja varsinainen alkoholismi eivät aina tarkoita samaa asiaa. Alkoholin ongelmakäyttö viittaa käyttäytymismalliin, jossa alkoholin käyttö mahdollisesti aiheuttaa sosiaalisia, taloudellisia tai terveydellisiä ongelmia, mutta jossa juomista on vielä mahdollista säädellä. Alkoholismista puhutaan, kun hallitsematon juominen jatkuu vakavista seuraamuksista ja lopettamisyrityksistä huolimatta. Alkoholin ongelmakäyttö voi kehittyä alkoholismiksi, mikäli juomiseen ei puututa ajoissa.
Alkoholin liikakäytöllä on pitkäaikaisia vaikutuksia
Fyysiseen terveyteen: pitkäaikainen alkoholin liikakäyttö altistaa monille sairauksille, kuten maksavaurioille (rasvamaksa, maksakirroosi), sydän- ja verisuonitaudeille sekä hermoston rappeutumiselle. Alkoholi lisäksi heikentää elimistön puolustuskykyä ja täten altistaa käyttäjän muille sairauksille.
Mielenterveyteen: vaikka alkoholi saattaa hetkellisesti lievittää stressiä ja ahdistusta, pitkäaikainen liikakäyttö usein pahentaa mielenterveysongelmia. Alkoholin liikakäyttö altistaa vakavalle masennukselle, ahdistuneisuushäiriöihille, unihäiriöille sekä lisää impulsiivisuutta ja itsetuhoisia ajatuksia.
Add paragraph text. Click “Edit Text” to update the font, size and more. To change and reuse text themes, go to Site Styles.
Oletko kokenut alkoholin käytöstä edellä mainittuja vaikutuksia?
Alkoholismista toipuminen
Mitä tarjoamme
Tiedostatko millaisissa tilanteissa alkoholin käyttö lisääntyy?
Add paragraph text. Click “Edit Text” to update the font, size and more. To change and reuse text themes, go to Site Styles.
Mitä on alkoholismia?
Alkoholin ongelmakäyttö ei aina tarkoita alkoholiriippuvuutta, mutta voi hoitamattomana kehkeytyä alkoholismiksi.
Alkoholismia vai ongelmakäyttöä?
Alkoholismista puhutaan, kun hallitsematon juominen jatkuu vakavista seuraamuksista ja lopettamisyrityksistä huolimatta.
Kuinka eroon alkoholista?
Alkoholismi on moni-ilmeinen ja -syinen sairaus, jonka syitä ja ilmenemismuotoja hoidetaan useita eri hoitomuotoja yhdistelemällä.
Alkoholismi numeroina
Alkoholismi on suomalaisten kansansairaus
6%
suomalaisista aikuisista kärsii alkoholiriippuvuudesta
4000
alkoholin aiheuttamaa kuolemaa vuosittain
20%
mielenterveysongelmista liittyy alkoholin väärinkäyttö
50000
suomalaisista kärsii alkoholin aiheuttamista terveyden ja sosiaalisen elämän haitoista
e-mielenterveyskeskus auttaa
Alkoholismi on monisyinen sairaus, joka vaikuttaa sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiin.
Alkoholismista on mahdollista toipua oikeanlaisen tuen avulla. Ongelman tunnistaminen on toipumisen ensimmäinen askel. Suosittelemme sinua hakemaan apua psykiatrin ensikäynniltä. Psykiatri osaa arvioida tilanteesi kokonaisvaltaisesti, kartoittaa muut mahdolliset mielenterveyden haasteet sekä selittää hoitovaihtoehdot sekä niiden sopivuuden.
Keskusteluapua voi hakea joko psykiatrin lähetteellä tai ilman psykologin vastaanotolta. Psykologi auttaa sinua ymmärtämään alkoholinkäyttöön liittyviä laukaisimia sekä löytämään tehokkaita keinoja alkoholin himon hallintaan. Psykoterapia puolestaan pureutuu alkoholin käytön syihin syvemmin ja siten antaa pidempikestoisia tuloksia.
Vertaistuki ja elämäntapamuutokset, kuten riittävä uni ja säännöllinen liikunta, tukevat toipumista pitkällä jänteellä.
e-mielenterveyskeskuksessa
Varaa psykiatrin etäensikäynti
Varaa psykologin etäensikäynti
Keskustele Akuutti-asiantuntijan kanssa