Mielenterveys: Tunnista oireet ja hae oikeanlaista apua
Julkaistu:
17. maaliskuuta 2025
|
Muokattu viimeksi:
18. maaliskuuta 2025
Mielenterveys on terveyden tärkeä osa-alue. Mielenterveys näkyy henkisen hyvinvoinnin lisäksi koko kehossa ja vaikuttaa arjen ja elämän kulkuun monimuotoisesti. Omien oireiden ja arkielämän haasteiden mieliperäiseksi tunnistaminen on ensimmäinen askel oikeanlaisen avun hakemiseen.
Enemmän kuin mielen terveyttä
Mielenterveys näkyy koko kehossa. Monien mielikuvissa mielenterveyden haasteiden tunnusmerkkejä ovat kognitiivisten kykyjen heikentyminen, tavallisesta poikkeava käytös, tunne-elämän hallinnan haasteet sekä sosiaaliset vaikeudet. Vaikka vaikeampiin mielenterveyden ongelmiin usein liittyykin yllä kuvattuja oireita, tavallisimmat haasteet, kuten masennus ja ahdistus, voivat oireilla lähes yksinomaan ruumillisesti.
Monipuolisen ja aika ajoin epämääräisen oirekuvan takia mielenterveyden haasteita voi olla vaikea erottaa somaattisista ongelmista. Yleisiä mielenterveyden haasteista kieliviä fyysisiä oireita ovat muun muassa väsymys ja uupumus, unihäiriöt, ruokahalun ja painon muutokset, päänsärky, vatsakivut ja suolisto-oireet (ripuli, pahoinvointi, närästys), vapina, huimaus, sydämen tykytys, rintakivut, hengen ahdistus ja ahdistuksen tunne rinnassa. Mikäli koet mitään edellä mainituista toistuvasti ilman selkeää somaattista syytä, suosittelemme sinua kääntymään psykiatrin puoleen.
1. Oletko kokenut mitään seuraavista oireista viime aikoina?
Add paragraph text. Click “Edit Text” to update the font, size and more. To change and reuse text themes, go to Site Styles.
Arkielämän taustavaikuttaja
Mielenterveys vaikuttaa päivittäiseen toimintakykyyn monella tavalla. Mielenterveyden haasteet voivat heikentää työ- ja opiskelumotivaatiota, vaikeuttaa keskittymistä ja lisätä stressin hallinnan haasteita. Tavallisimpia oireita ovat väsymys, alisuoriutuminen, tihenevät poissaolot sekä arjenhallinnan haasteet, esimerkiksi kodin ylläpidon tai henkilökohtaisen taloushallinnon laiminlyöminen. Mielenterveysongelmiin liittyvät uniongelmat ja henkinen kuormitus kuluttavat myös fyysisiä voimavaroja, mikä hankaloittaa arkiaskareista suoriutumista ja hidastaa toipumista entisestään.
Mielenterveyden haasteet usein heijastuvat lähimpiin ihmissuhteisiin ja sosiaaliseen elämään yleensä. Ahdistus tai masennus voivat lisätä sosiaalisista tilanteista vetäytymistä, mikä puolestaan voi johtaa yksinäisyyden ja eristäytyneisyyden tuntemuksiin. Tunne-elämän epävakaus usein lisää perheen ja ystävien kanssa kehkeytyviä ristiriitatilanteita, minkä lisäksi heikentynyt itsetunto voi vaikeuttaa vuorovaikutusta ja tehdä uusien ihmissuhteiden solmimisesta hankalaa.
Add paragraph text. Click “Edit Text” to update the font, size and more. To change and reuse text themes, go to Site Styles.
2. Kuinka hallitset arjen ja ihmissuhteet?
Ammattilainen joka tarpeeseen
Psykiatri, psykologi ja psykoterapeutti ovat erillisen koulutuksen suorittaneita, laillistettuja mielenterveyden ammattilaisia. Eri ammattikuntien edustajat tarjoavat palveluita koulutustaustansa ja ammattivaltansa puitteissa.
Psykiatri on mielenterveyden ongelmiin perehtynyt erikoislääkäri. Psykiatri tekee lääketieteellisen arvion, laatii hoitosuunnitelman (mukaan lukien lääkehoito), ohjaa asiakkaan jatkohoitoon ja seuraa hoitosuunnitelman toteutusta.
Psykologi auttavat asiakasta jäsentämään ajatuksiaan, ratkomaan oman käytöksen syitä sekä selättämään vaikealta tuntuvat tilanteet. Psykologit tekevät myös tarvittaessa lääkärin arvioita tukevia tutkimuksia.
Psykoterapeutti tarjoaa keskusteluapua pitkällä aikajänteellä. Psykoterapiassa keskitytään ymmärtämään omia ajatus- ja käytösmalleja kokonaisvaltaisesti, psykoterapeutin valitseman viitekehyksen raameissa.
3. Millaista tukea toivot/tarvitset?
Add paragraph text. Click “Edit Text” to update the font, size and more. To change and reuse text themes, go to Site Styles.
Mieli ja ruumis
Mielenterveyden haasteet ilmeilevät usein unen ongelmina, ruokahalun muutoksina taikka muina ruumillisina tuntemuksina.
Mielenterveys näkyy arjessa
Mielenterveysongelmat vaikuttavat suoraan henkiseen ja fyysiseen jaksamiseen, ihmissuhteisiin sekä arjen hallintaan.
Valitse sopiva ammattilainen
Psykiatri, psykologi ja psykoterapeutti tarjoavat tukea mielenterveysongelmiin tilanteen ja tarpeen mukaan.
Mielenterveys numeroina
Mielenterveys koskettaa lähes jokaista jollain muotoa
50%
kärsii mielenterveyden ongelmista jossain vaiheessa elämää
20-25%
aikuisista sairastaa mielenterveyden häiriötä vuodessa
>100 000
suomalaista mielenterveyssyistä sairauslomilla
3,3-5,7-kertainen
taloudellinen hyöty masennuksen ja ahdistuksen hoidosta
e-mielenterveyskeskus auttaa
Ammattilaisen tuki auttaa hahmottamaan tilannetta ja löytämään sopivan hoitomuodon. Psykiatrin vastaanotolla saat lääketieteellisen arvion ja yksinomaan sinulle räätälöidyn hoitosuunnitelman. Psykologin vastaanotolla pääset purkamaan henkisesti haastavia tilanteita ammattilaisen ohjauksessa. Psykoterapia rakentaa turvallista alustaa omien kokemusten ja tuntemusten pitkäjänteiseen käsittelemiseen ja auttaa sinut eroon elämää rajoittavista, henkistä hyvinvointia heikentävistä ajatusmalleista.
Vertaistuki, liikunta, terveellinen ruokavalio sekä riittävä uni tukevat mielenterveyden haasteista selviämistä sekä mielen että ruumiin tasapainotilaa pitkällä aikavälillä. Mikäli kaipaat kevyempää keskusteluapua ja apua tai tukea mielen terveyttä tukevaan elämänmuutoksen, keskustelu Akuutti-asiantuntijan kanssa auttaa.
e-mielenterveyskeskuksessa
Varaa psykiatrin etäensikäynti
Varaa psykologin etäensikäynti
Keskustele Akuutti-asiantuntijan kanssa